Diety w chorobie

Potrzebujesz diety w chorobie?

Pamiętaj, lepiej zapobiegać, niż leczyć. Jednak jeśli choroba daje Ci się we znaki, nie zwlekaj z kontaktem z dietetykiem klinicznym! Zadzwoń do mnie i umów się na pierwszy wolny termin. Przygotuję dla Ciebie dietę dopasowaną do jednostki chorobowej i tolerancji danych produktów.

„Potrzebuję diety w chorobie. Muszę zmienić swoje jedzenie, żeby zadbać o zdrowie” –  to padająca refleksja pacjenta po wyjściu od lekarza diabetologa, który powiedział, że nie ma już większych dawek leków na cukrzycę i bez zmian w diecie grozi mu branie insuliny. Wcześniej lekarz też coś mówił o zmianie diety, ale szło jeszcze zwiększyć dawkę. Teraz już nie ma wyjścia i żeby obronić się przed insuliną – trzeba coś zmienić w diecie. Taki moment „oświecenia” jest bardzo ważny dla osoby zmagającej się z chorobą, bo dieta i wypracowanie nawyków żywieniowych mogą pomóc w walce z nią.

Każda jednostka chorobowa lub jednoczesne występowanie kilku chorób na raz wymaga indywidualnego doboru planu postępowania żywieniowego. Wynika to z często wykluczających się względem siebie zaleceń, wobec m.in. doboru produktów spożywczych czy technik sporządzania potraw.